Forårsrengøring i naturen

 

Kølvrå Skole og Børnehuset har deltaget i den landsdækkende kampagne for forårsrengøring i naturen. På én time blev der indsamlet ca. 600 kg. affald.

Foruden papir, flasker og dåser i massevis blev der blandt meget andet fundet flere stakke aviser, 1 taske, 1 cykelhjul, 1 bildæk, 1 støvsugerrør, 1 kosteskaft, 1 fodboldmål, 2 børnestole og toppen af en lygtepæl.
 


Danmarks Naturfredningsforening havde inviteret alle skoleklasser og institutioner til at deltage, og da vi i forvejen er Grøn Skole, er det helt i tråd med holdningen at tage et sådant emne op.

Vi startede med en fælles introduktion, hvor eleverne blandt andet fik lov at gætte på, hvor lang tid det tager at nedbryde affald smidt i naturen. Det kom som en overraskelse at få at vide, at tidsperioden strækker sig fra 2-5 uger for appelsin- og bananskræller til 100.000.000 år for glasflasker. Herimellem ligger tyggegummi på 5 år, dåser på mellem 10 og 500 år, og endelig plastposer, som i heldigste fald nedbrydes på 100 år.
 


Oplægget omfattede et power point show, som også viste, hvor farligt det er for dyrene. En ræv, der træder på et glasskår, kan dø af sit sår. En fugl, der får tyggegummi i næbbet, vil lide samme skæbne. Og for landmandens køer kan en dåse få katastrofale følger.

Børnene var overraskede over hvor meget, der var at finde og undrede sig over mange af tingene. Trods regn og blæst var det en god oplevelse, og da det hele var slæbt hjem i skolegården, var der rigeligt til at fylde de 3 containere, som Revas havde stillet til rådighed.

Til sidst var der varm kakao til alle.