Natur/teknik i 3. og 4. klasse |
3 og 4. klasse har været en tur på
landet. Her fik vi en masse viden om koen. |
|
Fra ko til karton. Turen til mejeriet. Mælken tjekkes. Centrifugering. Standardisering. Homogenisering. Cecilie og Mathilde
|
|
Malkekoen æder og yder. Kraftfoder er små piller, der indeholder korn, soja, raps og mineraler.
Malkekoen æder og yder Rosa og Jeppe |
|
|
|
Her er Tommy og os børn. Vi kigger på malkeudstyr, imens han fortæller lidt om det. Malkningen
Køerne malkes mindst to gange om
dagen. Det er vigtigt at holde koens yver rent, når den skal malkes.
Koens patter vaskes med en ren klud, så der ikke kommer snavs og
bakterier i mælken og op i yveret. Hvis alt er i orden, sættes
malkemaskinens pattekopper på yverets fire patter. I pattekopperne er
der undertryk, og mælken suges ud af yveret. Pattekopperne er forbundet
til et rørsystem. Mælken løber gennem rørene og ud i en køletank. Her
opsamles mælken fra alle køerne. Nogle malkemaskiner hopper selv af, når
koen ikke har mere mælk i yveret. Mælken er lun, når den kommer til
køletanken, her bliver den afkølet. Den er 38°, når den kommer ud af
koen og i køletanken. I køletanken bliver den lynhurtigt afkølet til 4°.
Så holder den sig frisk, og der udvikler sig ikke bakterier. Mælken
kaldes råmælk. Det tager ca. 5 min. at malke en ko. Line og Louise R.
|
|
Malkekoen indeni. Vidste du, at koen tygger drøv i 5 -
8 timer hver dag? 1. VOMMEN. Det er fra vommen, at foderet gylpes op, når koen tygger drøv. Vommen er kæmpestor med et rumfang på 200 liter. I vommen lever bakterier, svampe og encellede dyr. De nedbryder foderet. Under nedbrydningen dannes de store mængder luft, som koen prutter og bøvser ud. 2. NETMAVEN sorterer foderet fra vommen, så det kun er det findelte foder, der passerer videre til bladmaven. 3. BLADMAVEN optager fedtstoffer, vand og salt fra foderet. 4. LØBEN minder om vores mave. Her udskilles saltsyre, som slår bakterier og svampe ihjel. Foderet er nu helt nedbrudt, og næringsstofferne bliver optaget i tarmen. Louise N. og Henriette
|